Ako soliť menej a zachovať chuť jedla?

Nadmerný príjem kuchynskej soli /NaCl/ môže zvyšovať krvný tlak a riziko infarktu a mozgovej porážky, podporuje vznik a intenzitu migrénovej bolesti, odvápňuje kosti a zhoršuje priebeh zápalových ochorení kĺbov, zvyšuje riziko infekcie baktériou Helicobacter pylori a riziko rakoviny žalúdka a pažeráku.
To je dosť vážnych dôvodov na tieto opatrenia:
– soľ do jedla pridávajte až pred skončením tepelnej úpravy
– cestoviny, ryžu, zeleninu a zemiaky nevarte v slanej vode
– aspoň časť soli nahraďte bylinkami-vo vašej špajzi si prečítajte aké sú dôležité
– nenechávajte solničku na stole-veľa ľudí solí jedlo bez toho, aby ho najprv ochutnali
– nesoľte prstami, ale špičkou lyžičky alebo nožíka-Soľ je predsa nad zlato!
– slané pečivo, crackery a orechy nahraďte popcornom, ktorý bude jemne ochutený bylinkami, surovými nesolenými orechami a pod.
– obmedzte spotrebu nakladanej a konzervovanej zeleniny – ak nemáte svoju domácu s obmedzeným množstvom soli
– vyhýbajte sa spracovaným mäsám, údeninám a rybacím konzervám – údeniny obsahujú až 70g soli/1 kg
– obmedzte spotrebu mliečnych výrobkov – niektoré syry a bryndza obsahujú viac soli ako údeniny
– nechajte potravinám prirodzenú chuť! – objavte skutočnú chuť potravín: karfiol, ryža, kukurica, kaleráb, paradajky majú svoju prirodzenú a výbornú chuť
– pripravte sa na boj s chuťovými pohárikmi – keď obmedzíte príjem soli, bude sa vám jedlo chvíľu zdať fádne, ale to nemôže byť dôvod, aby ste opäť jedli všetko iba slané!
– jedzte čo najviac surového ovocia a zeleniny – regenerujú sliznice a chuťové vnemy
– príjem soli môžete redukovať postupne
– a NEZABUDNITE, že VÍŤAZSTVO NAD SOĽOU JE NAD ZLATO!

Zdroj: Miniencyklopédia prírodnej liečby,I.Bukovský