Generál

„Vyuč ma dobrého súdu a známosti, lebo verím tvojím prikázaniam. Dokiaľ som nebol snížený, blúdil som; ale teraz ostrihám tvoju reč. Ty si dobrý a činíš dobre. Vyuč ma svojím ustanoveniam!“

Lew Wallace sa vyznamenal ako generálmajor v armáde počas občianskej vojny. Ako právnik pracoval na vojenskom súde, ktorý súdil vrahov Abrahama Lincolna. Predsedal tiež vojenskému súdu, ktorý usvedčil dozorcu andersonvillskej väznice z krutého zaobchádzania s väzňami, ktoré malo za následok smrť niekoľkých väzňov.

Lew Wallace bol silný, inteligentný muž, ale nepoznal Božiu lásku. Tento tvrdý vojnový hrdina bol vyzvaný, aby si prečítal Bibliu a dokázal, že Boh neexistuje. Pri jej čítaní sa jeho srdce zmenilo a uveril v Ježiša Krista.

Po čase napísal jeden z bestsellerov kresťanskej románovej tvorby Ben Hur, ktorý bol neskôr sfilmovaný a zaradil sa k najlepším filmom všetkých čias. Hlavnú úlohu v ňom hral Carlton Heston. V roku 1960 získal maximálny počet 11 Oscarov vo všetkých kategóriách. Takýto úspech dosiahol neskôr len film Titanic(1997) a tretí diel Pána prsteňov(2003).

„Bohatsvo dostáva krídla a uletí, životné rozkoše pominú, nádej sa vytratí, ale láska zostáva. Boh je láska.“ (Lew Wallace)

Zdroj: Kalendár SKK 2024