Muž a žena

„Boh stvoril človeka na svoj obraz; na Boží obraz ho stvoril. Stvoril ich ako muža a ženu.“ (1. Moj. 1, 27)

Muž a žena – každý je iný, inak rozmýšľa, inak reaguje, inak sa správa, inak je naprogramovaný, inak stvorený.

Keď dáte dievčatku do ruky bábiku, ktorá vie hovoriť, smiať sa a plakať, dievčatko bude nadšené tým, čo všetko bábika dokáže. Keď tú istú bábiku dáte do rúk chlapcovi, zistíte, že jeho nezaujíma, že bábika hovorí a smeje sa. Jeho zaujíma to, ako je možné, že bábika hovorí a smeje sa. Možno vezme skrutkovač a bude chcieť vyskúmať, čo v nej je. Nám dospelým sa nepáči, čo robí chlapec. Dievčatko naopak pochválime, ako sa vie pekne hrať. Pritom on sa správa ako „normálny chlap“ a ona sa správa ako „normálna žena“.

Je lepšie, keď muž nepočuje, čo žena rozpráva a žena nevidí, čo muž robí. Arabské príslovie

Zdroj: O kráse človeka – Bieliková M.

Štedrosť

„A prišla jedna chudobná vdova a hodila dva haliere, čo je štvrtinou groša. Vtedy si privolal svojich učeníkov a povedal im: Ameň vám hovorím, že táto chudobná vdova hodila viac ako všetci, ktorí hádzali do pokladnice. Lebo všetci hodili z toho, čo im zvyšovalo, ale ona zo svojho nedostatku hodila všetko, čo mala, všetko svoje živobytie.“ (Mar. 12, 42-44)

Jedného dňa zaklopal na dvere sirotinca v Bristoli malý chlapček. Vyzeral ako sirota. V ruke pevne zvieral jeden šiling. „To je pre vaše dievčatá, ktoré bývajú v sirotinci,“ povedal, keď mu George Müller otvoril dvere. „Našiel som prsteň a keď som ho vrátil jeho majiteľke, dala mi jeden šiling za to, že som bol čestný.“
Jedna žena z Bristolu poslala päť šilingov s poznámkou, že si kúpila nové šaty. Nekúpila si však drahé a luxusné, aké bola zvyknutá kupovať, ale vybrala si najjednoduchšie. Päťšilingov, ktoré ušetrila, sa rozhodla darovať sirotám.
Inokedy Georga zastavilo jedno dievčatko a natešene mu povedalo: „To je pre vás. Teta mi poslala peniaze k narodeninám, ale ja vám ich chcem dať na náš nový domov.“ Dievčatko mu podalo šesť penny. Poďakoval jej a doma zaznamenal do účtovnej knihy. Všetky dary, či malé alebo veľké, si vážil rovnako. Práve tento malý dar od dievčatka ho presvedčil, že je načase pustiť sa do stavby nového a väčšieho sirotinca.

Ľudia nechápu, akým veľkým príjmom je štedrosť. MarcusTullius Cicero

Zdroj: O kráse človeka – Bieliková M.

 

Denník

„Považujte to za každú radosť, moji bratia, keď na okolo upádate do rôznych pokušení, vediac, že dokázanosť vašej viery pôsobí trpezlivosť.“ (Jak. 1, 2.3)

Elisa utrpela úraz, pri ktorom si vykĺbila jabĺčko na kolene. V tom čase sa tiež rozišla so svojím dlhoročným priateľom. Bola sklamaná a znechutená. Začala si písať denník. Rozhodla sa, že každý deň si zapíše jednoduché maličkosti, ktoré jej urobili radosť. Napríklad že je vďačná za čistú vodu a slnko, ktoré jej svieti cez okno do izby.

Jedného dňa si všimla, že v miske na jedlo pre psa sa hemžia mravce. Zhnusila sa. V duchu si povedala, že nenávidí mravcov. Potom si však spomenula na denník. Pozrela sa bližšie na tie malé stvorenia. Chvíľu pozorovala, ako pekne spolu pracujú a ako usilovne znášajú potravu, ktorá bola často väčšia než oni.Do denníka si poznamenala: „Ďakujem za lekciu od mravcov.“

Postupne sa učila nachádzať radosť v ďalších negatívnych okolnostiach. Keď ju niekto kritizoval, napísala si: „Ďakujem za kritické slová, pretože ma posúvajú dopredu a učia ma byť lepším človekom.“ Keď dostala chrípku, zareagovala slovami: „Keď som kvôli chorobe stratila hlas, ďakovala som Bohu, že môžem lepšie a viac počúvať svojich študentov.“

Keď ste vďační, zmizne hnev a strach a objaví sa hojnosť. Tony Robbins

Zdroj: O kráse človeka – Bieliková M.

 

Oldakrz

„Nech sú príjemné slová mojich úst a to, čo myslí moje srdce, pred tebou, Hospodine, moja skalo a môj vykupiteľu!“

Nerozumiete tomu nadpisu? Skúste si to čudné slovo prečítať odzadu.
Zrkadlo je zvláštna vec. Môžete v ňom vidieť seba, ale tiež pozorovať spolužiačku v poslednej lavici. Šoférovať bez zrkadla je takmer nemožné. Tento vynález umožňuje šoférom sledovať premávku vzadu i po oboch stranách vozidla. Zrkadlo dokáže odrážať slnečné lúče a smerovať ich do rôznych strán a uhlov. Zrkadlo používa aj váš zubný lekár, keď vám hlási nepríjemnú správu, že „päťka vpravo dolu kaz“. Zrkadlo je veľmi dôležitá vec, pretože nám podáva cenné informácie o nás samých aj o našom okolí.
Ako však nastaviť zrkadlo tak, aby sme videli, aké je naše vnútro a čo máme v srdci?

Aby si bol krásny, zastav sa: minútu pred zrkadlom, päť minút pred svojou dušou a pätnásť minút pred svojím Bohom. Horatius

 

Zdroj: O kráse človeka – Bieliková Marcela