Kamarátka krvného cukru

Máte ťažkosti s vyššou hladinou krvného cukru? Zoznámte sa s vlákninou.

Štúdia uverejnená v New England Journal of Medicine uvádza, že pacienti s cukrovkou II.typu, ktorí konzumujú hodne vlákniny, môžu podstatne znížiť svoje hladiny krvného cukru a inzulínu až o 10% oproti pacientom, v ktorých strave sa nachádza vlákniny len málo. Ďalší výskum tiež ukázal, že strava s vysokým obsahom rafinovaných uhlohydrátov /sacharidov/ viac ako zdvojnásobuje riziko ochorenia na cukrovku II.typu.

Medzi dobré zdroje vlákniny patrí napr.: jablko, hrozno, banány, broskyne, zelená fazuľka a mnoho ďalších druhov ovocia a zeleniny.

Doporučenie príjmu vlákniny :

pre  osoby mladšie ako 50 rokov –  ženy  minim. 25 g/deň, muži minim.  38 g/deň

pre osoby staršie ako 50 rokov    –  ženy  aspoň 21 g/deň,  muži najmenej 30 g/deň.

Jedna šálka cereálií s otrubami obsahuje 20 gramov vlákniny, jedno veľké jablko 9 gramov vlákniny, podobne ako jedna ružička varenej brokolice. Mäso vlákninu neobsahuje!

Zdroj: Prameny zdraví

 

Pridaj komentár