Defekt

„Lebo som bol hladný a dali ste mi jesť, bol som smädný a dali ste mi piť, prišiel som ako cudzinec a prichýlili ste ma, bol som nahý a priodeli ste ma, bol som chorý a navštívili ste ma, bol som vo väzení a prišli ste za mnou. Vtedy mu povedia spravodliví: Pane, kedy sme ťa videli hladného a nakŕmili sme ťa, alebo smädného a dali sme ti piť? Kedy sme ťa videli ako cudzinca a prichýlili sme ťa, alebo nahého a priodeli sme ťa? Kedy sme ťa videli chorého alebo vo väzení a prišli sme za tebou? Kráľ im odpovie: Amen, hovorím vám: Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.“ (Mt 25: 35-40)

Peter Sagan bol na tréningu so skupinkou ďalších profesionálnych cyklistov, keď ich zastavil akýsi cyklista zo Škótska.

WillieMcColl dostal počas svojej rekreačnej jazdy na ostrove Gran Canaria už tretí defekt. Prvé dva si opravil, ale pri treťom mu už chýbali náhradné komponenty, preto nemohol pokračovať v jazde. Zostal odkázaný na pomoc okoloidúcich cyklistov.

Naznačil skupine cyklistov, ktorá práve prechádzala okolo, že potrebuje pomoc. „Bez váhania zastavili, darovali mi dušu a opravili bicykel,“ opisuje situáciu McColl. Napriek profesionálnej výstroji si spočiatku vôbec neuvedomil, kto sa pri ňom zastavil. Myslel si, že ide o obyčajných cyklistov, ktorí sa preháňajú v dresoch WorldTour, a tak ich bez akýchkoľvek zábran požiadal o pomoc. Čoskoro však zistil, že defekt mu opravuje sám Peter Sagan – trojnásobný majster sveta. „Mne, obyčajnému 63-ročnému Škótovi, opravovali defekt profíci z troch rôznych tímov, možno aj najslávnejší chlapík v cyklistike. Som im neskutočne vďačný,“ povedal prekvapený Škót.

Nedá sa byť vždy hrdinom, ale vždy môžeš zostať človekom. Johann Wolfgang von Goethe