Duty Free

„Jeden rozhadzuje a ešte mu pribúda, kým druhý šetrí viac ako treba a zakúša núdzu. Štedrý človek zbohatne, kto však dáva piť druhému, sám dostane piť.“ (Prísl. 11, 24.25)

Chuck Feeney ako dieťa odhŕňal sneh a predával vianočné pohľadnice, aby si zarobil na štúdium. Ako prvý z rodiny študoval na univerzite. Po rokoch sa spojil s bývalým spolužiakom Robertom Millerom a v USA otvorili reťazec letiskových duty free obchodov(Duty Free Shoppers).

Od začiatku svoje hviezdnej kariéry žil pozoruhodne skromným životom. Nemá auto ani dom a vo svojom šatníku mal len jeden pár topánok. Lietal iba v ekonomickej triede, aj keď jeho rodina a kolegovia cestovali v tom istom lietadle v biznis triede. Christopher Oechsli, ktorý pracuje pre miliardára vyše 30 rokov, povedal, že jeho šéf žil v luxuse, ale nevyhovovalo mu to. „Teraz nevlasní nehnuteľnosť ani auto. Príbehy o jeho šetrnosti sú pravdivé. Má hodinky Caslo za desať dolárov a papierové nosí v igelitke,“ nabonzoval na svojho šéfa.

„Ľudia sa ma často pýtajú, čo ma naozaj teší. Je to jednoduché. Som šťastný, keď pomáham ľuďom – a nešťastný, keď nepomáham,“ povedal.

„Sú ľudia, ktorí majú peniaze, a sú ľudia, ktorí sú bohatí.“ (Coco Chanel)